April 2013 Geweldige Longshot 2013 wedstrijd voor Orion Precision!

Ronny Meiboom eerste op 1.075 meter!


27 april 2013 – Eindelijk is het zover. De wedstrijddag van de Longsshot 2013 is aangebroken. Vandaag moet het gebeuren. Omdat het in Nederland niet mogelijk is om over lange afstanden te schieten voor burgers, hebben Ruud en Ronny de laatste 12 maanden alleen maar kunnen dromen en theoretisch naar hun materialen kunnen kijken. Het blijft natuurlijk een ontzettend moeilijk spelletje maar ze hebben zich verbeterd. En hoe! Ronny is kampioen over 1.075 meter geworden in de Tactical Open Standard klasse. Ruud werd heel verdienstelijk derde op deze afstand.


De wedstrijd

De LONGSHOT wedstrijd wordt over afstanden van 300, 600 en 800 meter geschoten. Uit tien schoten kan per afstand een score van maximaal 100 punten worden gehaald. Over de gehele wedstrijd is een maximale score van 300 punten mogelijk. Iedere deelnemer kan zich individueel inschrijven. Voor wie dit wil is het mogelijk om, naast de individuele deelname, de persoonlijke scores te doen gelden in teamverband. Een team bestaat uit twee schutters. Ronny en Ruud vormen samen Team Orion Precision en hun resultaten tellen voor het individuele klassement én het team klassement.

Naast de wedstrijd is het mogelijk om over 1.075 meter te schieten, de maximale afstand op de Nietoperek shooting range. Deze score telt niet mee voor de wedstrijd, maar is de ultieme uitdaging voor de meeste schutters. Hoe vaak krijg je de kans om zover te schieten? Ruud en Ronny nemen de 1.075 meter uiterst serieus.


300 meter

Het is koud in de ochtend van zaterdag 27 april. Op de weer- en windmeters van de schutters haalt het kwik amper 9 graden Celsius. Het is nog droog en er waait een briesje van ongeveer 1,5 meter per seconde. Soms trekt het briesje iets aan en dan gaat de wind weer even liggen. De windmeter is belangrijk, maar de heren halen de meeste informatie gewoon uit moeder natuur. Het bewegen van de boomtoppen, de verwaaïng van het lange wilde gras, en het opstuivende zand die worden veroorzaakt door de kogelinslagen van schutters die in eerdere squads zijn ingedeeld. Wat moeten we doen? Ruud en Ronny overleggen hoeveel klikken ze hun richtkijker op de wind moeten corrigeren. Strategie en keuzes zijn belangrijk. De inslag op 300 meter kan nog gespot worden door de grote Swarovski telescoop. Maar tijdens de wedstrijd kan niet gecorrigeerd worden.


Ruud schiet als eerste in het 5de squad. Ronny volgt een ronde later, hij schiet in het 6de squad. Tijdens zijn schietbuurt weet Ruud zijn instellingen nog te corrigeren op de veranderlijke wind. Als Ruud klaar is geeft hij snel nog even informatie door aan Ronny. Deze doet ook zijn schietbuurt. Beide hebben ze een goede start van de dag met 89 uit 100 punten voor Ruud en 84 uit 100 punten voor Ronny. De basis voor de wedstrijd is gelegd.


600 meter

Het is gaan regenen. Niet hard, maar toch valt er net genoeg regen om nat van te worden. De regenkleding wordt uit de tassen gehaald en de mannen strijden dapper door. Is de wind nu toegenomen of niet? Weer is het spotten van de wind door de verrekijker en telescoop minstens zo belangrijk dan de windsnelheden die op de windmeter worden gemeten. De schietbaan is iets glooiend en het lijkt erop dat bij de kaarten op 600 meter meer wind staat dan men denkt. De schutters uit de eerst vier ronden hebben veel inslagen op de rechterzijde van de kaart en dit bevestigd het vermoeden. Toch maar een klik extra op de wind geven. Ruud schiet in de regen zijn beurt en scoort 86 uit 100 punten. Ronny scoort ook heel goed met 72 uit 100 punten!


800 meter

De wedstrijd kruipt naar de middaguren. Met meer dan 200 schutters op een dag weet de organisatie alles gladjes en voorspoedig te laten verlopen. Het is opgehouden met regenen maar het blijft koud. Het kwik wil maar niet boven de 10 graden Celsius uitkomen. Een groot contrast met de dag ervoor. Het wachten en de kou vormen een uitdaging voor de concentratie van de schutters. Er wordt nauw overlegd. De goede uitslagen van de eerste twee ronden geeft de heren vertrouwen voor de 800 meter. Weer wordt er gekeken naar wat de wind doet. Ook de mirage speelt mee en het glooiende landschap zorgt voor wervelwindjes. Iedere schutter heeft weer een eigen theorie, maar Ruud en Ronny blijven steevast hun eigen strategie volgen. Ze helpen elkaar om zo tot een goede individuele score en team score te komen. Ruud gaat weer als eerste in het 5de squad en schiet 79 uit 100 punten en Ronny schiet 77 uit 100 punten. Het zit goed met alle instellingen en strategieën.  


1.075 meter

En dan de knaller van de dag: 1.075 meter! Dit is een uitdaging voor elke schutter en hier hebben Ruud en Ronny een heel jaar naar toe geleefd. De scores van de eerste drie rondes worden nogmaals bekeken. Hoe was het met de hoogte van de instellingen van de richtkijker? Hoe zat het met de wind? Omdat de afstand meer dan een kilometer lang is, zal de snelheid van de kogel steeds minder worden. Hoe verder de kogel moet, hoe langzamer deze wordt en hoe gevoeliger wind en andere factoren zijn. Met een telescoop is niet meer te zien hoe de kogels op de kaart landen. Het is dus gewoon afwachten wat je hebt gedaan. Ruud scoort 56 uit 100 punten, een geweldig resultaat. Ronny weet 69 punten uit 100 punten te scoren. Vorig jaar had de winnaar een score van 67 punten! Ronny heeft dus een super prestatie geleverd, maar hij gelooft zelf nog niet dat hij wel eens de beste zou kunnen zijn.


De uitslag

Pas op zondag is de prijs uitreiking. Tijdens het eten op zaterdagavond wordt geproost op een geslaagde dag. Het resultaat is boven verwachting en er word stiekem een beetje over diploma’s en podiumplaatsen gepraat. Maar het is nog te vroeg om een feestje te vieren en de mannen durven er nog niet echt in te geloven. Op zondagochtend staan de heren om klokslag negen uur op de schietbaan. De uitslagen hangen op het uitslagenbord en de bevestiging komt al heel snel. De scores zijn geweldig! Vorig jaar had het team een zesde plaats en een diploma voor deze positie ontvangen. Net als in tijdens de Olympische spelen ontvangen de plaatsen 4 t/m 6 een diploma. Vorig jaar is in 2013 overtroffen en de heren staan wederom vooraan om prijzen en diploma’s in ontvangst te nemen:Een superuitslag! Ruud en Ronny zijn zeer tevreden. Voor een verslag in foto’s van de wedstrijd van 2013 klik hier….


Onze sponsoren:


Nieuws:

Ook een e-mail met het laatste nieuws?

Laat je e-mail adres achter op info@orion-precision.com


Apr 2013: Geweldige Wedstrijd Longshot 2013!


Apr 2013: Foto’s LONGSHOT dag 1 - Oefendag


Mrt 2013: Ronny Meiboom bouwt klapkolf voor Tikka T3 sporter


Orion Precision onderstreept veilig en zorgvuldig gebruik van wapens en munitie.

Voor gebruik van deze website en de naam Orion Precision, klik hier!

Copyright Orion Precision 2013 -  Voor gebruik van deze website en de naam Orion Precision, klik hier!Logo Orion Precision

Volg het Orion Precision Shooting team op Facbook!